Què és?Casa de Lava són trobades de permacultura i cinema obertes a les diferents exploracions que la no-ficció contemporània està duent a terme durant els darrers temps. Des de l'ecologia i la materialitat en les diverses pràctiques fílmiques fins a les veus que irrompen des d'una altra òptica diferent de l'hegemònica; reivindicant des del feminisme una visibilitat tradicionalment amagada. O aquells radicals que construeixen paisatges utòpics i convoquen la memòria de la Terra com a punt d'ancoratge davant d'una naturalesa antropogènica que s'esvaeix en un obrir i tancar d'ulls.

Des d'un entorn concret, entre pobles, comarques i demarcacions geogràfiques diferents; entre camps d'ametllers i oliveres, en una col·lectivitat afectiva, reduïda i plural es duran a terme aquestes convivències com si de pagesos durant la recollida el fruit ens tractéssim. Compartirem preocupacions i teories a l'era, aquell espai de l'antiguitat on es trillaven els fruits recol·lectats. A cavall entre el ritual i allò costumista; entre la memòria i la nova creació. Compartirem aquí, sota el sol de l’estiu, els nostres territoris personals i serà durant la nit, sota les estrelles, quan intervindrem per experimentar. Assistirem davant d'un canvi del paradigma espectatorial que serà la projecció en camp obert de diferents obres juntament amb experiments sonors per crear des de la foscor i la nocturnitat un nou paisatge, un paisatge imaginat.

L’espai


Casa de Lava passa en un espai concret de la geografia sud catalana. A la província de Tarragona, a la comarca del Baix Camp, a escassos quilòmetres de Reus i Riudoms, al Mas Maurici, tenen lloc aquestes trobades. I, per què en aquest espai? Una de les raons més evidents és que a més de la seva excel·lent comunicació i de tractar-se d'un enclavament privilegiat al mig del camp i als peus de la Serralada Prelitoral, sota la Mussara, també és un espai de resistència a molts nivells. Primerament, a les proximitats el cinema i altres arts aguanten com poden davant la manca de mitjans o la poca predisposició d'agents culturals i governamentals en la seva promoció. També, en un sentit més natural i de l'entorn, es tracta d'un paisatge mediterrani afectat pels paisatges propers antropocèntrics que han modificat els ritmes i les fonts de riquesa i energia de la zona. D'aquesta manera, si ens fixem a l'horitzó, trobem més a prop que lluny refineries, molins eòlics, una centrada nuclear i, com no oblidar, un parc temàtic ben conegut com a Port Aventura. Aquestes tensions entre allò local i global, entre passat i present (i futur), entre allò visibilitzat i allò invisibilitzat fan d'aquesta ubicació, un lloc perfecte des d'on reflexionar a través del cinema i del pensament sense barreres, tot allò que ens envolta i afecta. Així doncs, es poden proposar mesures, canvis i enfortir vincles i sinergies des de la col·lectivitat. Des de l´afecte i des de la proximitat.

La família Via, que han poblat aquestes terres durant anys i les han explotat, segueixen vivint dels fruits de la terra a Mas Maurici. És un espai tranquil, al camp, a la bellesa de la llum i l'aigua (encara que sembli escassejar) i entre els fruits i la poda del cicle de la natura. Un espai obert, sense tanques ni restriccions, per a tots aquells que es comprometin a canviar ia evidarise un temps concret per (re)pensar(se).


           

Les trobades de no-ficció en camp obert, no la pel·lícula.
Los encuentros de no-ficción en campo abierto, no la película.
The non-fiction encounters in the countryside, not the movie.
 
MAS MAURICI

T-11, KM 0.
43330 
Riudoms, Tarragona
(Catalunya) 
Espanya
CONTACTE

Info

→ Contacte
→ Email
→ Instagram
       
ESP

ENG